Okrasa łamie przepisy: Kuchnia śląska
| W skrócie: | Karol Okrasa omawia potrawy kuchni śląskiej oraz dopytuje mieszkańców regionu, które z nich cenią najbardziej. Typowe dla tej kuchni są zupy wodzionka i żur oraz odświętna rolada. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem Karol Okrasa zaprasza na spotkanie z kuchnią śląską. Omawia najbardziej charakterystyczne potrawy oraz dopytuje mieszkańców regionu, które z nich cenią sobie najbardziej. Typowe dla kuchni śląskiej są zupy wodzionka oraz żur. Daniem odświętnym jest rolada. Znane są też karminadle, czyli po prostu kotlety mielone. Z warzyw Ślązacy uwielbiają modrą kapustę, którą przyrządza się na słodko-kwaśno, z jabłkiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 11:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z milickich stawów - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina PQS - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 19:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 14:25
