Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant
| W skrócie: | Karol Okrasa odwiedzi hodowlę bażantów we wsi Konopaty. Przyrządzi z tych ptaków rosół z lanymi kluskami, pieczone udka w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego oraz mielone kotlety. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem odwiedzi leśniczówkę we wsi Konopaty, gdzie znajduje się hodowla bażantów. Do Europy ptaki te sprowadzone zostały w średniowieczu m.in. z Chin, gdzie były one symbolem władzy cesarskiej. Polska szlachta zaś ceniła je z uwagi na kolorowe upierzenie. Smakowało jej również ich chude mięso, które przypomina dziczyznę. Najbardziej lubianym daniem był rosół z bażanta, który również przygotuje w tym odcinku Karol Okrasa. Zupę wzbogaci jednak o lane kluseczki, dodatkowo aromatyzowane pędami świerkami. Kucharz przygotuje też pieczone udka w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego oraz mielone kotleciki z piersi bażanta w sosie ze smardzów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
