Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką
W skrócie: | Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną polędwiczkę wieprzową, smażonego miętusa oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i ziemniaków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Posmakuje lokalnej specjalności - seruli - zupy podobnej do żuru, którą zakwasza się nie ukiszoną mąką, lecz maślanką. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną w cieście francuskim z grzybami polędwiczkę wieprzową podaną z sosem z maślanki i szczypiorkowej oliwy, smażonego miętusa z maślankowo-szczypiorkowym majonezem oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i wędzonych ziemniaków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - wtorek, 20 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - wtorek, 20 maja 16:10