Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką
| W skrócie: | Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną polędwiczkę wieprzową, smażonego miętusa oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i ziemniaków. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Posmakuje lokalnej specjalności - seruli - zupy podobnej do żuru, którą zakwasza się nie ukiszoną mąką, lecz maślanką. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną w cieście francuskim z grzybami polędwiczkę wieprzową podaną z sosem z maślanki i szczypiorkowej oliwy, smażonego miętusa z maślankowo-szczypiorkowym majonezem oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i wędzonych ziemniaków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Francuskie tropy w mazurskiej kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 5 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Szybkie owocowe konfitury - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia wielkopolska - kefir - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - piątek, 7 listopada 8:20 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - piątek, 7 listopada 12:00
