Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką
| W skrócie: | Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną polędwiczkę wieprzową, smażonego miętusa oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i ziemniaków. |
|---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Posmakuje lokalnej specjalności - seruli - zupy podobnej do żuru, którą zakwasza się nie ukiszoną mąką, lecz maślanką. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną w cieście francuskim z grzybami polędwiczkę wieprzową podaną z sosem z maślanki i szczypiorkowej oliwy, smażonego miętusa z maślankowo-szczypiorkowym majonezem oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i wędzonych ziemniaków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 12:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 grudnia 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 grudnia 17:10
