Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant
W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem odwiedzi leśniczówkę we wsi Konopaty, gdzie znajduje się hodowla bażantów. Do Europy ptaki te sprowadzone zostały w średniowieczu m.in. z Chin, gdzie były one symbolem władzy cesarskiej. Polska szlachta zaś ceniła je z uwagi na kolorowe upierzenie. Smakowało jej również ich chude mięso, które przypomina dziczyznę. Najbardziej lubianym daniem był rosół z bażanta, który również przygotuje w tym odcinku Karol Okrasa. Zupę wzbogaci jednak o lane kluseczki, dodatkowo aromatyzowane pędami świerkami. Kucharz przygotuje też pieczone udka w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego oraz mielone kotleciki z piersi bażanta w sosie ze smardzów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Biesiada z Bractwem Kurkowym - magazyn kulinarny - dziś, 29 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - dziś, 29 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - dziś, 29 lipca 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 29 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie z nowalijkami - magazyn kulinarny - dziś, 29 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 29 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 11:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne oblicze pstrąga - magazyn kulinarny - środa, 30 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja