Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka
| W skrócie: | Kucharz udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka. Przygotuje kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, duszone w cebuli udka kurczaka i zupę kartoflaną z maślanką i salsą. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się do skansenu w Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka połączony z konkursem kulinarnym na regionalne potrawy z tego warzywa. Karol jest na nim częstym gościem, zasiadając w jury. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Skłoby poczęstują go własnoręcznie przygotowanymi, wielokrotnie nagradzanymi przysmakami. Będą to gulby - wydrążone ziemniaki z farszem z cebuli i boczku, zapieczone następnie w ognisku, oraz porka, czyli rodzaj prażuchy. Prowadzący przygotuje zaś kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, podane z szybkim pesto z orzechów i rukoli, duszone w cebuli uda kurczaka, zapieczone z młodymi ziemniaczkami i serem oraz zupę kartoflaną z maślanką i salsą z pieczonej papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Szybkie owocowe konfitury - magazyn kulinarny - dziś, 7 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia wielkopolska - kefir - magazyn kulinarny - dziś, 7 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 7 listopada 8:20 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 7 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 7 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z ziemi włoskiej do Polski - magazyn kulinarny - dziś, 7 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Steki z polskiej wołowiny - magazyn kulinarny - dziś, 7 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - sobota, 8 listopada 7:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - sobota, 8 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - sobota, 8 listopada 8:20 i 1 późniejsza emisja
