Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka
W skrócie: | Kucharz udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka. Przygotuje kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, duszone w cebuli udka kurczaka i zupę kartoflaną z maślanką i salsą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 3 września dziś |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
sobota, 6 września za 3 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się do skansenu w Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka połączony z konkursem kulinarnym na regionalne potrawy z tego warzywa. Karol jest na nim częstym gościem, zasiadając w jury. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Skłoby poczęstują go własnoręcznie przygotowanymi, wielokrotnie nagradzanymi przysmakami. Będą to gulby - wydrążone ziemniaki z farszem z cebuli i boczku, zapieczone następnie w ognisku, oraz porka, czyli rodzaj prażuchy. Prowadzący przygotuje zaś kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, podane z szybkim pesto z orzechów i rukoli, duszone w cebuli uda kurczaka, zapieczone z młodymi ziemniaczkami i serem oraz zupę kartoflaną z maślanką i salsą z pieczonej papryki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W stołówce na warszawskiej Pradze - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lodzie - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ognista kuchnia - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 19:05 i 1 późniejsza emisja