Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na przedwiośniu
W skrócie: | Umiejętność wykorzystywania pierwszych nowalijek jest bardzo rzadka. Większość dawnych przepisów stosowanych kiedyś sposobów użycia pojawiających się po zimie roślin została zapomniana. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Umiejętność wykorzystywania pierwszych dziko rosnących nowalijek jest dzisiaj bardzo rzadka. Większość dawnych przepisów i stosowanych kiedyś przez Polaków sposobów użycia pojawiających się po zimie roślin została zapomniana. Karol Okrasa postanawia przypomnieć choć część z nich. W tym celu pokazuje m.in. jak przygotować szaszłyki z łososia z sosem z zielonych pędów żyta, a także wiosenną zupę z pokrzywy z serem korycińskim i okrasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 7:00