Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na przedwiośniu
W skrócie: | Umiejętność wykorzystywania pierwszych nowalijek jest bardzo rzadka. Większość dawnych przepisów stosowanych kiedyś sposobów użycia pojawiających się po zimie roślin została zapomniana. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Umiejętność wykorzystywania pierwszych dziko rosnących nowalijek jest dzisiaj bardzo rzadka. Większość dawnych przepisów i stosowanych kiedyś przez Polaków sposobów użycia pojawiających się po zimie roślin została zapomniana. Karol Okrasa postanawia przypomnieć choć część z nich. W tym celu pokazuje m.in. jak przygotować szaszłyki z łososia z sosem z zielonych pędów żyta, a także wiosenną zupę z pokrzywy z serem korycińskim i okrasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja