Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na przedwiośniu
W skrócie: | Umiejętność wykorzystywania pierwszych nowalijek jest bardzo rzadka. Większość dawnych przepisów stosowanych kiedyś sposobów użycia pojawiających się po zimie roślin została zapomniana. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Umiejętność wykorzystywania pierwszych dziko rosnących nowalijek jest dzisiaj bardzo rzadka. Większość dawnych przepisów i stosowanych kiedyś przez Polaków sposobów użycia pojawiających się po zimie roślin została zapomniana. Karol Okrasa postanawia przypomnieć choć część z nich. W tym celu pokazuje m.in. jak przygotować szaszłyki z łososia z sosem z zielonych pędów żyta, a także wiosenną zupę z pokrzywy z serem korycińskim i okrasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 19 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 19 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - dziś, 19 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wędzony twaróg - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 11:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Skarb mazurskich jezior - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 19:15 i 1 późniejsza emisja