Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gotowana w glinianych garnkach na żywym ogniu kasza od dawna stanowiła podstawę polskiej diety. Od końca XVI wieku uważano ją jednak za pożywienie raczej dla ludzi ubogich i chorych. Dziś kasze powracają do łask, a mistrzowie kuchni chętnie wprowadzają je do menu, sięgając również po przysmaki kuchni włoskiej (risotto) czy hiszpańskiej (paella). Karol Okrasa przygotuje dzisiaj inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. Na koniec kucharz przyrządzi racuszki z kaszy jaglanej i sera twarogowego podane z szybką konfiturą z truskawek i buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 7:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - dziś, 2 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 8:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 17:10