Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie
W skrócie: | Okrasa odwiedza Pałac w Wilanowie, gdzie grupa historyków i kucharzy odtwarza potrawy wedle receptur sprzed kilku wieków. Kucharz gotuje ulubione potrawy króla Sobieskiego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Pałac w Wilanowie, gdzie grupa historyków i kucharzy wydaje najstarsze polskie książki kulinarne i odtwarza potrawy wedle receptur sprzed kilku wieków. Gośćmi Karola są historyk prof. Jarosław Dumanowski oraz kucharz Maciej Nowicki. Wspólnie gotują dania z kapłona, ulubionego przysmaku króla Jana III Sobieskiego. Pierwszą propozycją jest kapłon smażony na słodko. Choć to potrawa sprzed trzystu lat, nie brak w niej limonek, imbiru, oliwek czy szafranu. Drugą potrawą jest gotowany w rosole kapłon podany z sosem z orzechów, czosnku i jabłek. Karol odwiedza także gminę Kurzętnik w woj. Warmińsko-mazurskim, w której o mały włos nie rozegrała się wielka bitwa w 1410 roku. Kucharza jednak zainspirowała nie historia, ale Krystyna Łuczyńska, która hoduje perliczki i przyrządza je na wiele sposobów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 16:10