Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie
W skrócie: | Okrasa odwiedza Pałac w Wilanowie, gdzie grupa historyków i kucharzy odtwarza potrawy wedle receptur sprzed kilku wieków. Kucharz gotuje ulubione potrawy króla Sobieskiego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Pałac w Wilanowie, gdzie grupa historyków i kucharzy wydaje najstarsze polskie książki kulinarne i odtwarza potrawy wedle receptur sprzed kilku wieków. Gośćmi Karola są historyk prof. Jarosław Dumanowski oraz kucharz Maciej Nowicki. Wspólnie gotują dania z kapłona, ulubionego przysmaku króla Jana III Sobieskiego. Pierwszą propozycją jest kapłon smażony na słodko. Choć to potrawa sprzed trzystu lat, nie brak w niej limonek, imbiru, oliwek czy szafranu. Drugą potrawą jest gotowany w rosole kapłon podany z sosem z orzechów, czosnku i jabłek. Karol odwiedza także gminę Kurzętnik w woj. Warmińsko-mazurskim, w której o mały włos nie rozegrała się wielka bitwa w 1410 roku. Kucharza jednak zainspirowała nie historia, ale Krystyna Łuczyńska, która hoduje perliczki i przyrządza je na wiele sposobów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sandomierz pachnący serem - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 17:10 i 1 późniejsza emisja