Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek
W skrócie: | Prowadzący odwiedza Stare Jabłonki na Mazurach. Kucharz przyrządza tam mazurskiego sandacza marynowanego w domowym cydrze jabłkowym. Drugie jego danie to pieczona perliczka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 22 sierpnia pojutrze |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 25 sierpnia za 5 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący odwiedza Stare Jabłonki na Mazurach, która słynie z potraw przyrządzanych na bazie jabłek. W prezentowanych recepturach Karola również nie brakuje tych owoców. Kucharz na początku przyrządza mazurskiego sandacza marynowanego w domowym cydrze jabłkowym, pieczonego na drewnie i podanego z wytrawną konfiturą jabłkową. Drugie danie to pieczona z jabłkami i cytrynami perliczka podana z jabłkowymi placuszkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje