Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula
| W skrócie: | Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Karol Okrasa przygotuje m.in. kwaśną zupę cebulową z twarogiem, a także łososia w cebulowej marynacie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Jest składnikiem słynnej francuskiej zupy, włoskiej konfitury czy angielskiego chutneyu. Znakomicie nadaje się do pieczenia, duszenia czy grillowania, a na surowo jest nieodzownym dodatkiem do sałatek czy śledzia w oleju. Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawę inspirowaną rzeszowskim żurkiem - kwaśną zupę cebulową z twarogiem; pieczonego łososia w cebulowej marynacie, podanego z glazurowaną cebulką perłową i sałatką z kopru włoskiego oraz żeberka wieprzowe pieczone z cebulowym sosem BBQ, podane z serowo-cebulowymi kluseczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - czwartek, 4 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - czwartek, 4 grudnia 17:10
