x
Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula

Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Karol Okrasa przygotuje m.in. kwaśną zupę cebulową z twarogiem, a także łososia w cebulowej marynacie.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 2 maja
jutro
12:10 TVP 1 (z napisami)
sobota, 4 maja
za 3 dni
15:25 TVP Polonia (z napisami)
środa, 8 maja
za 7 dni
7:00 TVP Polonia
piątek, 10 maja
za 9 dni
0:30 TVP Polonia
sobota, 11 maja
za 10 dni
16:25 TVP HD
poniedziałek, 13 maja
za 12 dni
18:40 TVP Rozrywka
wtorek, 14 maja
za 13 dni
7:45 TVP Rozrywka

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Jest składnikiem słynnej francuskiej zupy, włoskiej konfitury czy angielskiego chutneyu. Znakomicie nadaje się do pieczenia, duszenia czy grillowania, a na surowo jest nieodzownym dodatkiem do sałatek czy śledzia w oleju. Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawę inspirowaną rzeszowskim żurkiem - kwaśną zupę cebulową z twarogiem; pieczonego łososia w cebulowej marynacie, podanego z glazurowaną cebulką perłową i sałatką z kopru włoskiego oraz żeberka wieprzowe pieczone z cebulowym sosem BBQ, podane z serowo-cebulowymi kluseczkami.

Twórcy (pokaż wszystkich)