Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula
W skrócie: | Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Karol Okrasa przygotuje m.in. kwaśną zupę cebulową z twarogiem, a także łososia w cebulowej marynacie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 31 lipca jutro |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Jest składnikiem słynnej francuskiej zupy, włoskiej konfitury czy angielskiego chutneyu. Znakomicie nadaje się do pieczenia, duszenia czy grillowania, a na surowo jest nieodzownym dodatkiem do sałatek czy śledzia w oleju. Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawę inspirowaną rzeszowskim żurkiem - kwaśną zupę cebulową z twarogiem; pieczonego łososia w cebulowej marynacie, podanego z glazurowaną cebulką perłową i sałatką z kopru włoskiego oraz żeberka wieprzowe pieczone z cebulowym sosem BBQ, podane z serowo-cebulowymi kluseczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie z nowalijkami - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 11:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne oblicze pstrąga - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 30 lipca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - czwartek, 31 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 11:35