Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku
| W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza rezerwat archeologiczny Krzemionki Opatowskie, w którym znajduje się zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Spróbuje odtworzyć smaki z tego okresu. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza rezerwat archeologiczny Krzemionki Opatowskie, gdzie znajduje się zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Kucharz spróbuje odtworzyć smaki z tego właśnie okresu. W tym celu sięgnie po dawne krzemienne narzędzia, których używali przodkowie człowieka. Dziś w menu pieczony nad ogniem udziec jagnięcy w ziołach i czerwonym winie, szaszłyki z wątróbki cielęcej w pikantnym sosie pieczone na rozgrzanym kamieniu oraz kasza gryczana z podrobami drobiowymi i suszonymi owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 30 października 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 8:20
