Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni
W skrócie: | Owies i siano staną się kulinarnym wyzwaniem dla Karola Okrasy. Pierwsza propozycja to pieczony na sianie dorsz, doprawiony m.in. suszonymi śliwkami. Druga potrawa to marynowana polędwica. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 20 sierpnia dziś |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 21 sierpnia jutro |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W tym odcinku Karol Okrasa udaje się do Stada Ogierów w Białce na Lubelszczyźnie, gdzie przygląda się końskiej diecie. Owies i siano staną się kulinarnym wyzwaniem dla Karola. Zwłaszcza, że owies to jedno z najzdrowszych zbóż, dawniej znane z mało lubianej owsianki. A warto po nie sięgać, bo zawiera cenne witaminy i minerały oraz dużo kwasów NNKT. Pierwsza propozycja to pieczony na sianie dorsz podany z kaszą z owsa, doprawioną suszonymi śliwkami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Druga potrawa - marynowana polędwica wołowa, opalona w sianie, z salsą z pieczonej papryki. Na Koniec Karol przygotuje łososia w owsianych płatkach z buraczaną owsianką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 12:00