x
Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni

Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni

magazyn kulinarny Polska 2014   b.o.
W skrócie:Owies i siano staną się kulinarnym wyzwaniem dla Karola Okrasy. Pierwsza propozycja to pieczony na sianie dorsz, doprawiony m.in. suszonymi śliwkami. Druga potrawa to marynowana polędwica.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W tym odcinku Karol Okrasa udaje się do Stada Ogierów w Białce na Lubelszczyźnie, gdzie przygląda się końskiej diecie. Owies i siano staną się kulinarnym wyzwaniem dla Karola. Zwłaszcza, że owies to jedno z najzdrowszych zbóż, dawniej znane z mało lubianej owsianki. A warto po nie sięgać, bo zawiera cenne witaminy i minerały oraz dużo kwasów NNKT. Pierwsza propozycja to pieczony na sianie dorsz podany z kaszą z owsa, doprawioną suszonymi śliwkami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Druga potrawa - marynowana polędwica wołowa, opalona w sianie, z salsą z pieczonej papryki. Na Koniec Karol przygotuje łososia w owsianych płatkach z buraczaną owsianką.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także