Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne
W skrócie: | Kucharz zaprezentuje autorskie wersje wielkanocnych ciast. Przygotuje korzenny wypiek marchewkowy, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprezentuje widzom swoje autorskie wersje wielkanocnych bab. W dawnej Polsce posty były surowo przestrzegane. Zabronione było wówczas nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja dlatego mazurki i baby stały się obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem bab był kołacz, a określenie "baba wielkanocna" pojawiło się w XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo jego dodatek zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. baby sakramenckie wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon sióstr sakramentek. Karol przygotuje korzenną babę marchewkową, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 21:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 17:10