Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle
W skrócie: | Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o stołecznych przysmakach. Kucharz poświęci dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, a także przyrządzi smażonego sandacza. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wybiera się na rejs po Wiśle, by porozmawiać o warszawskich przysmakach. Znawcy tematu zapewne wymienią takie potrawy jak: pyzy w słoiku z bazaru Różyckiego, flaki z pulpetami, schab w galarecie, śledzika po warszawsku czy wreszcie sławną wuzetkę. Kuchnia dawnej Warszawy była mocno zróżnicowana. Skromne przysmaki biednego Powiśla czy Pragi kontrastowały z eleganckimi, wyszukanymi daniami drogich stołecznych restauracji. Nie można zapominać również o rybach - jesiotrach czy wiślanych łososiach łowionych jeszcze przed II wojną światową, a także rakach czy minogach. Kucharz poświęci z kolei dużo miejsca niedocenianym przez wielu cynaderkom, które przyrządzi duszone w kanapce z cebulową konfiturą oraz w pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami. Na koniec poda smażonego sandacza z sosem rakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wędzony twaróg - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 26 czerwca 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - piątek, 27 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:35