Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lodzie
W skrócie: | W okolicy Dolnej Wisły, niedaleko Chełmna, Karol przygląda się tradycyjnemu cięciu lodu. Przygotuje zupę z soczewicy z wędzonym łososiem i placki z zielonej soczewicy z pieczoną rybą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 3 września dziś |
18:35 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 4 września jutro |
7:05 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol jedzie w okolice Dolnej Wisły, niedaleko Chełmna, gdzie przygląda się tradycyjnemu cięciu lodu. Dowiaduje się, że w dawnych czasach, gdy nie było jeszcze lodówek, zimą wycinano lód na stawach, który potem trafiał do lodowni i pozwalał długo przechowywać żywność. Na miejscu Karol przygotowuje dwa dania, zupę z czerwonej soczewicy z wędzonym łososiem oraz placki z zielonej soczewicy z pieczoną rybą i sosem cebulowo-śmietanowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W stołówce na warszawskiej Pradze - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 3 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ognista kuchnia - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 19:05 i 1 późniejsza emisja