Okrasa łamie przepisy: Gęś z jabłkami inaczej
| W skrócie: | Karol odwiedza rejon Dolnej Wisły, a ściślej miejscowość Chrystkowo. Swoją kuchnię rozstawia w pięknej mennonickiej chacie o dwustuletnim rodowodzie. Karol przyrządza gęś z jabłkami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| piątek, 5 grudnia za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza rejon Dolnej Wisły, a ściślej miejscowość Chrystkowo. Swoją kuchnię rozstawia w pięknej mennonickiej chacie o dwustuletnim rodowodzie. Nieprzypadkowo Karol przyrządza gęś z jabłkami właśnie w Chrystkowie. Obok chaty znajduje się sad, w którym uprawia się stare, nierzadko zapomniane odmiany jabłek. Kucharz zwiedza go w towarzystwie dyrektora Zespołu Parków Krajobrazowych, pana Jarosława Pająkowskiego, znawcy starych jabłoni. Okoliczne gospodynie domowe specjalizują się w hodowli gęsi tradycyjnych polskich ras. Ich mięso jest wysoko cenione, to z niego powstają słynne półgęski i okrasy. Gościem odcinka jest pani Renata Osojca i demonstruje, jak przygotować półgęsek. Karol z kolei przygotowuje sos z pieczonych jabłek. Kolejnym daniem są smażone piersi gęsie podane z sosem z jabłecznika i soku jabłkowego. Mówiąc o jabłeczniku, Karol ma na myśli słabe wino, a nie ciasto. Aby je zdobyć, odwiedza mistrza Hieronima, który od kilkudziesięciu lat słynie z jabłkowych win, soków i nalewek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Brytyjska jagnięcina po polsku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 14:30
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z Zalewu Wiślanego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 14:25
