Okrasa łamie przepisy: Gęś z jabłkami inaczej
W skrócie: | Karol odwiedza rejon Dolnej Wisły, a ściślej miejscowość Chrystkowo. Swoją kuchnię rozstawia w pięknej mennonickiej chacie o dwustuletnim rodowodzie. Karol przyrządza gęś z jabłkami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza rejon Dolnej Wisły, a ściślej miejscowość Chrystkowo. Swoją kuchnię rozstawia w pięknej mennonickiej chacie o dwustuletnim rodowodzie. Nieprzypadkowo Karol przyrządza gęś z jabłkami właśnie w Chrystkowie. Obok chaty znajduje się sad, w którym uprawia się stare, nierzadko zapomniane odmiany jabłek. Kucharz zwiedza go w towarzystwie dyrektora Zespołu Parków Krajobrazowych, pana Jarosława Pająkowskiego, znawcy starych jabłoni. Okoliczne gospodynie domowe specjalizują się w hodowli gęsi tradycyjnych polskich ras. Ich mięso jest wysoko cenione, to z niego powstają słynne półgęski i okrasy. Gościem odcinka jest pani Renata Osojca i demonstruje, jak przygotować półgęsek. Karol z kolei przygotowuje sos z pieczonych jabłek. Kolejnym daniem są smażone piersi gęsie podane z sosem z jabłecznika i soku jabłkowego. Mówiąc o jabłeczniku, Karol ma na myśli słabe wino, a nie ciasto. Aby je zdobyć, odwiedza mistrza Hieronima, który od kilkudziesięciu lat słynie z jabłkowych win, soków i nalewek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 7:25
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:30 i 1 późniejsza emisja