Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu
| W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy oparte na mące wytworzonej ze starych odmian zbóż, m.in. okonia morskiego podanego na kaszy owsianej oraz placki z mąki z płaskurki z kozim twarogiem i warzywami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa jedzie w okolice Brodnicy, gdzie mieszka pan Mieczysław Babalski - jeden z pierwszych rolników ekologicznych w Polsce. Gospodarz wytwarza mąkę z orkiszu, z samopszy - prastarego zboża uprawianego już 7 tysięcy lat temu, oraz płaskurki, z której prawdopodobnie był upieczony chleb, który Chrystus podawał swoim uczniom podczas Ostatniej Wieczerzy. Obecnie dawne zboża wracają do łask. Kucharz przygotuje trzy potrawy oparte na mące wytworzonej ze starych odmian zbóż. Pierwszym daniem będzie okoń morski podany na kaszy owsianej ugotowanej na soku jabłkowym z buraczkami. Druga propozycja to placki z mąki z płaskurki z kozim twarożkiem i pieczonymi warzywami. A trzecia - to żytni makaron z kiszoną kapustą, kaparami i wędzonym łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 15:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 12:00
