Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy oparte na mące wytworzonej ze starych odmian zbóż, m.in. okonia morskiego podanego na kaszy owsianej oraz placki z mąki z płaskurki z kozim twarogiem i warzywami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa jedzie w okolice Brodnicy, gdzie mieszka pan Mieczysław Babalski - jeden z pierwszych rolników ekologicznych w Polsce. Gospodarz wytwarza mąkę z orkiszu, z samopszy - prastarego zboża uprawianego już 7 tysięcy lat temu, oraz płaskurki, z której prawdopodobnie był upieczony chleb, który Chrystus podawał swoim uczniom podczas Ostatniej Wieczerzy. Obecnie dawne zboża wracają do łask. Kucharz przygotuje trzy potrawy oparte na mące wytworzonej ze starych odmian zbóż. Pierwszym daniem będzie okoń morski podany na kaszy owsianej ugotowanej na soku jabłkowym z buraczkami. Druga propozycja to placki z mąki z płaskurki z kozim twarożkiem i pieczonymi warzywami. A trzecia - to żytni makaron z kiszoną kapustą, kaparami i wędzonym łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja