Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy oparte na mące wytworzonej ze starych odmian zbóż, m.in. okonia morskiego podanego na kaszy owsianej oraz placki z mąki z płaskurki z kozim twarogiem i warzywami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa jedzie w okolice Brodnicy, gdzie mieszka pan Mieczysław Babalski - jeden z pierwszych rolników ekologicznych w Polsce. Gospodarz wytwarza mąkę z orkiszu, z samopszy - prastarego zboża uprawianego już 7 tysięcy lat temu, oraz płaskurki, z której prawdopodobnie był upieczony chleb, który Chrystus podawał swoim uczniom podczas Ostatniej Wieczerzy. Obecnie dawne zboża wracają do łask. Kucharz przygotuje trzy potrawy oparte na mące wytworzonej ze starych odmian zbóż. Pierwszym daniem będzie okoń morski podany na kaszy owsianej ugotowanej na soku jabłkowym z buraczkami. Druga propozycja to placki z mąki z płaskurki z kozim twarożkiem i pieczonymi warzywami. A trzecia - to żytni makaron z kiszoną kapustą, kaparami i wędzonym łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku - magazyn kulinarny - sobota, 3 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja