Okrasa łamie przepisy: Zdrowa, polska wieprzowina
W skrócie: | Polak zjada w ciągu roku około 40 kg wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy. W tym odcinku Karol rozprawia się z mitami, które narosły wokół wieprzowiny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 16 września za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 17 września za 12 dni |
7:05 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przeciętny Polak zjada w ciągu roku około czterdziestu kilogramów wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy i niewłaściwy dla współczesnej, lekkiej kuchni. Karol postanawia rozprawić się z kilkoma mitami, które narosły wokół wieprzowiny. W ramach odcinka przygotowuje smażony schab w stylu orientalnym z warzywami i kapustą "pak choy" oraz ryżem jaśminowym. Dzieli się też przepisem na apetyczną łopatkę wieprzową w sosie kokosowo-pomarańczowym z młodą kapustą i jabłkami, a także gotowane polędwiczki wieprzowe na parze z salsą z botwinki i szparagami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 17:10 i 4 późniejsze emisje