Okrasa łamie przepisy: Zdrowa, polska wieprzowina
W skrócie: | Polak zjada w ciągu roku około 40 kg wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy. W tym odcinku Karol rozprawia się z mitami, które narosły wokół wieprzowiny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przeciętny Polak zjada w ciągu roku około czterdziestu kilogramów wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy i niewłaściwy dla współczesnej, lekkiej kuchni. Karol postanawia rozprawić się z kilkoma mitami, które narosły wokół wieprzowiny. W ramach odcinka przygotowuje smażony schab w stylu orientalnym z warzywami i kapustą "pak choy" oraz ryżem jaśminowym. Dzieli się też przepisem na apetyczną łopatkę wieprzową w sosie kokosowo-pomarańczowym z młodą kapustą i jabłkami, a także gotowane polędwiczki wieprzowe na parze z salsą z botwinki i szparagami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby morskie - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja