Okrasa łamie przepisy: Zdrowa, polska wieprzowina
| W skrócie: | Polak zjada w ciągu roku około 40 kg wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy. W tym odcinku Karol rozprawia się z mitami, które narosły wokół wieprzowiny. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przeciętny Polak zjada w ciągu roku około czterdziestu kilogramów wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy i niewłaściwy dla współczesnej, lekkiej kuchni. Karol postanawia rozprawić się z kilkoma mitami, które narosły wokół wieprzowiny. W ramach odcinka przygotowuje smażony schab w stylu orientalnym z warzywami i kapustą "pak choy" oraz ryżem jaśminowym. Dzieli się też przepisem na apetyczną łopatkę wieprzową w sosie kokosowo-pomarańczowym z młodą kapustą i jabłkami, a także gotowane polędwiczki wieprzowe na parze z salsą z botwinki i szparagami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 7:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wigilijne tradycje - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 10:05
- Okrasa łamie przepisy: Wigilijne ryby w nowej odsłonie - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 10:35
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - czwartek, 25 grudnia 6:45
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - czwartek, 25 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 6:40
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 8:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 7:10
