Okrasa łamie przepisy: Zdrowa, polska wieprzowina
W skrócie: | Polak zjada w ciągu roku około 40 kg wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy. W tym odcinku Karol rozprawia się z mitami, które narosły wokół wieprzowiny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 17 września dziś |
7:05 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przeciętny Polak zjada w ciągu roku około czterdziestu kilogramów wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy i niewłaściwy dla współczesnej, lekkiej kuchni. Karol postanawia rozprawić się z kilkoma mitami, które narosły wokół wieprzowiny. W ramach odcinka przygotowuje smażony schab w stylu orientalnym z warzywami i kapustą "pak choy" oraz ryżem jaśminowym. Dzieli się też przepisem na apetyczną łopatkę wieprzową w sosie kokosowo-pomarańczowym z młodą kapustą i jabłkami, a także gotowane polędwiczki wieprzowe na parze z salsą z botwinki i szparagami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sandomierz pachnący serem - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 17 września 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 19:10 i 2 późniejsze emisje