Okrasa łamie przepisy: Zdrowa, polska wieprzowina

Okrasa łamie przepisy: Zdrowa, polska wieprzowina

magazyn kulinarny Polska 2014   b.o.
W skrócie:Polak zjada w ciągu roku około 40 kg wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy. W tym odcinku Karol rozprawia się z mitami, które narosły wokół wieprzowiny.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
wtorek, 16 września
za 11 dni
18:40 TVP Rozrywka (z napisami)
środa, 17 września
za 12 dni
7:05 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Przeciętny Polak zjada w ciągu roku około czterdziestu kilogramów wieprzowiny. Przez wielu jednak ten rodzaj mięsa uważany jest za niezdrowy i niewłaściwy dla współczesnej, lekkiej kuchni. Karol postanawia rozprawić się z kilkoma mitami, które narosły wokół wieprzowiny. W ramach odcinka przygotowuje smażony schab w stylu orientalnym z warzywami i kapustą "pak choy" oraz ryżem jaśminowym. Dzieli się też przepisem na apetyczną łopatkę wieprzową w sosie kokosowo-pomarańczowym z młodą kapustą i jabłkami, a także gotowane polędwiczki wieprzowe na parze z salsą z botwinki i szparagami.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także