Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu
W skrócie: | Kucharz wyrusza do starego sadu jabłkowego we wsi Antolka położonej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Karol Okrasa pokaże, że warto sięgać po pozornie nieprzydatne owoce, tworząc z nich potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 10 września za 13 dni |
17:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem znany kucharz wyrusza do starego sadu jabłkowego we wsi Antolka położonej w malowniczej części Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Karol Okrasa pokaże, że warto sięgać po pozornie nieprzydatne owoce, tworząc z nich niezwykłe potrawy. Przygotuje zupę ze starych jabłek aromatyzowaną mlekiem kokosowym i przyprawioną chrupiącym boczkiem oraz natką pietruszki. Następnym daniem będzie łosoś pacyficzny marynowany w sfermentowanych jabłkach, a na koniec powstanie szarlotka z kruszonką i pestkami słonecznika pod wędzoną nad ogniskiem bezą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - sobota, 30 sierpnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - sobota, 30 sierpnia 7:35