x
Okrasa łamie przepisy: Warszawska kuchnia wiślana

Okrasa łamie przepisy: Warszawska kuchnia wiślana

magazyn kulinarny Polska 2017   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną przygodę w drewnianej łodzi na Wiśle. Przygotuje m.in. podpiekaną bagietkę z pikantną sałatką z cebuli i pieczonej jagnięciny oraz placki z ziemniaków.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną przygodę w drewnianej łodzi na Wiśle. Wiele wieków temu to właśnie Wisła była główną arterią komunikacyjną kraju. Rzeką spławiano wszelkie produkty, głównie spożywcze - zboże, sól z Wieliczki, warzywa, a nawet zwierzęta hodowlane. Gospodarz programu na jednej z odtworzonych na podstawie rysunków łodzi pokaże widzom Warszawę od strony wody oraz przyrządzi kilka potraw na wiślanej łasze, nieopodal centrum stolicy. Przygotuje podpiekaną bagietkę z pikantną sałatką z cebuli i pieczonej jagnięciny, placki z ziemniaków podane z sosem kurkowym oraz marynowane duszone żeberka podane na liściach sałaty.

Twórcy (pokaż wszystkich)