Okrasa łamie przepisy: Warszawska kuchnia wiślana
| W skrócie: | Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną przygodę w drewnianej łodzi na Wiśle. Przygotuje m.in. podpiekaną bagietkę z pikantną sałatką z cebuli i pieczonej jagnięciny oraz placki z ziemniaków. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną przygodę w drewnianej łodzi na Wiśle. Wiele wieków temu to właśnie Wisła była główną arterią komunikacyjną kraju. Rzeką spławiano wszelkie produkty, głównie spożywcze - zboże, sól z Wieliczki, warzywa, a nawet zwierzęta hodowlane. Gospodarz programu na jednej z odtworzonych na podstawie rysunków łodzi pokaże widzom Warszawę od strony wody oraz przyrządzi kilka potraw na wiślanej łasze, nieopodal centrum stolicy. Przygotuje podpiekaną bagietkę z pikantną sałatką z cebuli i pieczonej jagnięciny, placki z ziemniaków podane z sosem kurkowym oraz marynowane duszone żeberka podane na liściach sałaty.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 17:10
