Okrasa łamie przepisy: Warszawska kuchnia wiślana
W skrócie: | Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną przygodę w drewnianej łodzi na Wiśle. Przygotuje m.in. podpiekaną bagietkę z pikantną sałatką z cebuli i pieczonej jagnięciny oraz placki z ziemniaków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną przygodę w drewnianej łodzi na Wiśle. Wiele wieków temu to właśnie Wisła była główną arterią komunikacyjną kraju. Rzeką spławiano wszelkie produkty, głównie spożywcze - zboże, sól z Wieliczki, warzywa, a nawet zwierzęta hodowlane. Gospodarz programu na jednej z odtworzonych na podstawie rysunków łodzi pokaże widzom Warszawę od strony wody oraz przyrządzi kilka potraw na wiślanej łasze, nieopodal centrum stolicy. Przygotuje podpiekaną bagietkę z pikantną sałatką z cebuli i pieczonej jagnięciny, placki z ziemniaków podane z sosem kurkowym oraz marynowane duszone żeberka podane na liściach sałaty.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 7:45