Okrasa łamie przepisy: Warszawska kuchnia wiślana
W skrócie: | Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną przygodę w drewnianej łodzi na Wiśle. Przygotuje m.in. podpiekaną bagietkę z pikantną sałatką z cebuli i pieczonej jagnięciny oraz placki z ziemniaków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną przygodę w drewnianej łodzi na Wiśle. Wiele wieków temu to właśnie Wisła była główną arterią komunikacyjną kraju. Rzeką spławiano wszelkie produkty, głównie spożywcze - zboże, sól z Wieliczki, warzywa, a nawet zwierzęta hodowlane. Gospodarz programu na jednej z odtworzonych na podstawie rysunków łodzi pokaże widzom Warszawę od strony wody oraz przyrządzi kilka potraw na wiślanej łasze, nieopodal centrum stolicy. Przygotuje podpiekaną bagietkę z pikantną sałatką z cebuli i pieczonej jagnięciny, placki z ziemniaków podane z sosem kurkowym oraz marynowane duszone żeberka podane na liściach sałaty.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:45