Okrasa łamie przepisy: Uśmiech do sera
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza państwa Adamczyków ze wsi Kosowo koło Chełmna, którzy robią wyśmienite sery - jedne z najstarszych na świecie produktów żywnościowych. Przygotowuje m.in. zupę krem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Ser to jeden z najstarszych produktów żywnościowych na świecie. Według polskich archeologów ludzie zamieszkujący terytorium obecnej Polski potrafili produkować go już ponad siedem tysięcy lat temu. Karol odwiedza państwa Adamczyków ze wsi Kosowo koło Chełmna, który na własne potrzeby robią wyśmienite sery. Przygotowuje wędzony w sianie ser z sosem z rukoli i suszonych pomidorów oraz zupę krem z zielonego groszku, z miętą, pomidorami i marynowanym serem. Dzieli się również przepisem na zapiekankę z brokułów, szpinaku, wędzonej makreli z puree z ziemniaków z chrzanem i serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 17:10