Okrasa łamie przepisy: Czulent i ciulim
W skrócie: | Karol Okrasa podąża śladem kulinarnych tradycji żydowskich. W XVIII w. Lelów był ośrodkiem chasydyzmu, a świąteczną potrawą tamtejszych Żydów był czulent - potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa podąża śladem kulinarnych tradycji żydowskich. W XVIII w. Lelów był ośrodkiem chasydyzmu, a świąteczną potrawą tamtejszych Żydów był czulent - jednogarnkowa potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa. Ze względu na religijny zakaz pracy w czasie święta chasydzi przygotowywali potrawę wcześniej, a spożywali ją w szabat. Polscy mieszkańcy stworzyli podobną potrawę, ale na bazie wieprzowiny i ziemniaków, którą jadali w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Karol pokazuje obie potrawy i przyrządza dania na podstawie dawnych przepisów. Spod jego ręki wychodzi schab wieprzowy duszony z dynią, pietruszką i kaszą pęczak, a następnie kaczka pieczona z kaszą gryczaną oraz żeberka wieprzowe duszone z ciecierzycą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 7:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 8:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 16:20 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - niedziela, 8 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - niedziela, 8 czerwca 12:00