Okrasa łamie przepisy: Twaróg z Hajnówki
W skrócie: | Okrasa odwiedza Hajnówkę na obrzeżach Puszczy Białowieskiej, gdzie w spółdzielni mleczarskiej twarogi produkuje się tradycyjną metodą. Przygotowuje dania, których składnikiem jest biały ser. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza Hajnówkę na obrzeżach Puszczy Białowieskiej, gdzie w lokalnej spółdzielni mleczarskiej twarogi produkuje się tradycyjną metodą. Przygotowuje tam kilka dań, których składnikiem jest biały ser. Pierwszą potrawą są pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą. Po nich przyjdzie czas na zapiekankę z mielonej jagnięciny z kaszą gryczaną, dojrzewającym serem, warzywami z sosem grzybowym i posypaną pokruszonym twarogiem. Na koniec Karol upiecze halibuta z selerem, którego poda na sałatce z kaszy gryczanej, świeżego ogórka i twarogu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 18:40 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 14:50