Okrasa łamie przepisy: Twaróg z Hajnówki
W skrócie: | Okrasa odwiedza Hajnówkę na obrzeżach Puszczy Białowieskiej, gdzie w spółdzielni mleczarskiej twarogi produkuje się tradycyjną metodą. Przygotowuje dania, których składnikiem jest biały ser. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza Hajnówkę na obrzeżach Puszczy Białowieskiej, gdzie w lokalnej spółdzielni mleczarskiej twarogi produkuje się tradycyjną metodą. Przygotowuje tam kilka dań, których składnikiem jest biały ser. Pierwszą potrawą są pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą. Po nich przyjdzie czas na zapiekankę z mielonej jagnięciny z kaszą gryczaną, dojrzewającym serem, warzywami z sosem grzybowym i posypaną pokruszonym twarogiem. Na koniec Karol upiecze halibuta z selerem, którego poda na sałatce z kaszy gryczanej, świeżego ogórka i twarogu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Róże i pomidory - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 0:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 16:10