Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą
| W skrócie: | Kucharz sięga po dubajskie inspiracje. Przyrządzi kotlet de volaille z nadzieniem z masła, ciasta kataifi, pistacji i ziół, a także dorsza w pistacjowej panierce z posypką prażonego ciasta kataifi. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Stworzona w 2021 roku przez jedną cukierni w Dubaju mleczna czekolada z nadzieniem z masy pistacjowej i chrupiącego ciasta kataifi, czyli pociętego na cieniutkie nitki ciasta typu filo, zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Możliwe, że wcale nie chodzi tu ani o smak, ani o jakość, tylko o wizerunek. Ta czekolada kojarzy się bowiem ludziom z luksusem, egzotyką czy "Baśniami z tysiąca i jednej nocy". Zainspirowany tym fenomenem Karol Okrasa przygotuje kotlet de volaille z nadzieniem z masła, ciasta kataifi, pistacji i ziół podany z pistacjowym purée ziemniaczanym. Drugą potrawą będzie dorsz w pistacjowej panierce z posypką prażonego ciasta kataifi i sosem ze świeżych pomidorów. Trzecia propozycja to słodkie placuszki z kaszki manny z miodowym ciastem kataifi i serkiem typu włoskiego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
