Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą
W skrócie: | Kucharz sięga po dubajskie inspiracje. Przyrządzi kotlet de volaille z nadzieniem z masła, ciasta kataifi, pistacji i ziół, a także dorsza w pistacjowej panierce z posypką prażonego ciasta kataifi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 8 października jutro |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 9 października pojutrze |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Stworzona w 2021 roku przez jedną cukierni w Dubaju mleczna czekolada z nadzieniem z masy pistacjowej i chrupiącego ciasta kataifi, czyli pociętego na cieniutkie nitki ciasta typu filo, zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Możliwe, że wcale nie chodzi tu ani o smak, ani o jakość, tylko o wizerunek. Ta czekolada kojarzy się bowiem ludziom z luksusem, egzotyką czy "Baśniami z tysiąca i jednej nocy". Zainspirowany tym fenomenem Karol Okrasa przygotuje kotlet de volaille z nadzieniem z masła, ciasta kataifi, pistacji i ziół podany z pistacjowym purée ziemniaczanym. Drugą potrawą będzie dorsz w pistacjowej panierce z posypką prażonego ciasta kataifi i sosem ze świeżych pomidorów. Trzecia propozycja to słodkie placuszki z kaszki manny z miodowym ciastem kataifi i serkiem typu włoskiego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Indyk na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Dary z lasu i z zagrody - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - środa, 8 października 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - środa, 8 października 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - środa, 8 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Czekolada na ostro i słono - magazyn kulinarny - środa, 8 października 18:40 i 1 późniejsza emisja