Okrasa łamie przepisy: Smaki zaklęte w nalewki
W skrócie: | Prowadzący odwiedza przyjaciela, który zajmuje się wyrabianiem znakomitych nalewek. Z tej okazji przygotuje filet z halibuta zapiekany pod glazurą z mirabelki i kaczkę duszoną w nalewce pigwowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza swojego przyjaciela, pana Zbyszka, który od lat zajmuje się wyrabianiem znakomitych nalewek. Niegdyś w każdym polskim domu częstowano gości własnymi nalewkami, a ich receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ponadto owoce, które posłużyły do wyrobienia nalewki, można później wykorzystać do przyrządzenia dodatków do potraw i deserów. Pan Zbyszek podzieli się z widzami swoją wiedzą na temat wytwarzania nalewek, a Karol przygotuje niezwykłe dania - filet z halibuta zapiekany pod glazurą zrobioną z owoców mirabelki oraz kaczkę uduszoną w nalewce pigwowej z owocami wiśni nadwiślańskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 14 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 14 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 11:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Różne smaki wieprzowiny z grilla - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 21:45