Okrasa łamie przepisy: Smaki zaklęte w nalewki
W skrócie: | Prowadzący odwiedza przyjaciela, który zajmuje się wyrabianiem znakomitych nalewek. Z tej okazji przygotuje filet z halibuta zapiekany pod glazurą z mirabelki i kaczkę duszoną w nalewce pigwowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza swojego przyjaciela, pana Zbyszka, który od lat zajmuje się wyrabianiem znakomitych nalewek. Niegdyś w każdym polskim domu częstowano gości własnymi nalewkami, a ich receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ponadto owoce, które posłużyły do wyrobienia nalewki, można później wykorzystać do przyrządzenia dodatków do potraw i deserów. Pan Zbyszek podzieli się z widzami swoją wiedzą na temat wytwarzania nalewek, a Karol przygotuje niezwykłe dania - filet z halibuta zapiekany pod glazurą zrobioną z owoców mirabelki oraz kaczkę uduszoną w nalewce pigwowej z owocami wiśni nadwiślańskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny śledź z Zalewu - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 22:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - niedziela, 12 maja 7:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - niedziela, 12 maja 12:05