x
Okrasa łamie przepisy: Smaki Czesława Miłosza

Okrasa łamie przepisy: Smaki Czesława Miłosza

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa gości w dworku w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje w młodych latach. Przygotowuje ulubione dania pisarza, np. pierś kaczki z kaszą gryczaną, grzybami i serem.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz Karol Okrasa gości w dworku w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje jako dziecko i w latach wczesnej młodości. Na podstawie zachowanych tam przepisów przygotowuje ulubione specjały słynnego noblisty. W menu odcinka znalazły się: marynowana w wiśniówce pierś kaczki, podana z kaszą gryczaną z grzybami i serem oraz sosem z pieczonych buraków, okonie nadziane na patyk i upieczone nad ogniskiem oraz udka kacze duszone z boczkiem i suszonymi śliwkami.

Twórcy (pokaż wszystkich)