Okrasa łamie przepisy: Smaki Czesława Miłosza
| W skrócie: | Karol Okrasa gości w dworku w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje w młodych latach. Przygotowuje ulubione dania pisarza, np. pierś kaczki z kaszą gryczaną, grzybami i serem. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| piątek, 14 listopada za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz Karol Okrasa gości w dworku w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje jako dziecko i w latach wczesnej młodości. Na podstawie zachowanych tam przepisów przygotowuje ulubione specjały słynnego noblisty. W menu odcinka znalazły się: marynowana w wiśniówce pierś kaczki, podana z kaszą gryczaną z grzybami i serem oraz sosem z pieczonych buraków, okonie nadziane na patyk i upieczone nad ogniskiem oraz udka kacze duszone z boczkiem i suszonymi śliwkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 11:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z milickich stawów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
