Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka
| W skrócie: | Kucharz przygotuje potrawy z kaszanką. Będą to m.in. krokiety z kaszanki z kozim serem, filety z sandacza z pikantną kaszanką i gruszką oraz ziemniaczane placuszki z nadzieniem z kaszanki i kaczki. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| sobota, 29 listopada jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przygotuje swoje propozycje potraw z kaszanką, która ma w naszym kraju wielu amatorów. W XVII wieku, jak opisuje Pasek w pamiętnikach, była jeszcze zupełnie nieznana, trafiła na polskie stoły później, prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Dziś je się ją chętnie smażoną z cebulką lub pieczoną na grillu. Karol Okrasa ugotuje: krokiety z kaszanki z kozim serem, małe filety z sandacza z pikantną kaszanką i gruszką oraz ziemniaczane placuszki z nadzieniem z kaszanki i kaczki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna dla pań - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na biwaku - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 8:20 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy pięknie podane - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
