Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby
W skrócie: | Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Przyrządza kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze oraz forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Wieprzowina jest obecna na krajowych stołach od tysiąca lat, a pierwsze wzmianki o niej pojawiają się m.in. w kronikach Galla Anonima. Kucharz przygotowuje kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze z sałatką z pieczonych buraków, a także to forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej z papryka i ogórkami kiszonymi. Pokazuje także przepis na duszone w winie, a następnie opiekane żeberka, podane z sałatką z pieczonych bakłażanów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 12 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - dziś, 12 czerwca 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - dziś, 12 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - sobota, 14 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - sobota, 14 czerwca 7:35 i 2 późniejsze emisje