Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby
W skrócie: | Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Przyrządza kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze oraz forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Wieprzowina jest obecna na krajowych stołach od tysiąca lat, a pierwsze wzmianki o niej pojawiają się m.in. w kronikach Galla Anonima. Kucharz przygotowuje kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze z sałatką z pieczonych buraków, a także to forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej z papryka i ogórkami kiszonymi. Pokazuje także przepis na duszone w winie, a następnie opiekane żeberka, podane z sałatką z pieczonych bakłażanów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa w PGR - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - sobota, 20 września 7:10