Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika
| W skrócie: | Okrasa odwiedza miasto pierników, Toruń. Na podstawie dawnych przepisów przygotowuje comber z jelenia, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV w. oraz pasternakiem. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| poniedziałek, 22 grudnia za 4 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
| wtorek, 23 grudnia za 5 dni |
7:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Toruń, miasto słynące głównie z pierników i Mikołaja Kopernika. Na miejscu z pomocą profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika poznaje dawne przepisy. Na ich podstawie przygotowuje comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, według szesnastowiecznego przepisu z Krakowa. Karol dzieli się także przepisem na rybę panierowaną w pierniku, podaną z kapustą na miodzie z korzeniami i z sosem śmietanowo-piernikowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 18:40
- Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - sobota, 20 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - sobota, 20 grudnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
