Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika
W skrócie: | Okrasa odwiedza miasto pierników, Toruń. Na podstawie dawnych przepisów przygotowuje comber z jelenia, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV w. oraz pasternakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Toruń, miasto słynące głównie z pierników i Mikołaja Kopernika. Na miejscu z pomocą profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika poznaje dawne przepisy. Na ich podstawie przygotowuje comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, według szesnastowiecznego przepisu z Krakowa. Karol dzieli się także przepisem na rybę panierowaną w pierniku, podaną z kapustą na miodzie z korzeniami i z sosem śmietanowo-piernikowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 6:45
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 7:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 czerwca 6:55
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 czerwca 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 czerwca 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 czerwca 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 czerwca 13:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 czerwca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja