Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki
W skrócie: | Grójec słynie z jabłek. W tych okolicach na dużą skalę uprawia się także borówkę amerykańską. Karol Okrasa przyrządzi m.in. budyń z prażonymi jabłkami i borówkami oraz wędzoną kaczkę z owocami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wybierze się do Grójca, który słynie z przepysznych, aromatycznych jabłek. Październik to pora ich zbioru. Niewielu ludzi wie, że w tych okolicach na dużą skalę uprawia się także borówkę amerykańską. Prowadzący użyje obu rodzajów owoców do przygotowania ciekawych potraw. Na początek zrobi budyń z prażonymi jabłkami i borówkami. Potem będzie kasza z salsą z borówek i jabłek, a na koniec wędzona w dymie z siana kaczka z jabłkami i borówkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na połów stynki - magazyn kulinarny - dziś, 21 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 21 lipca 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - wtorek, 22 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - wtorek, 22 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczenie dzika - magazyn kulinarny - wtorek, 22 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - wtorek, 22 lipca 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - środa, 23 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - środa, 23 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - środa, 23 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Jaja inaczej, czyli sękacz - magazyn kulinarny - środa, 23 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja