Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki
W skrócie: | Grójec słynie z jabłek. W tych okolicach na dużą skalę uprawia się także borówkę amerykańską. Karol Okrasa przyrządzi m.in. budyń z prażonymi jabłkami i borówkami oraz wędzoną kaczkę z owocami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wybierze się do Grójca, który słynie z przepysznych, aromatycznych jabłek. Październik to pora ich zbioru. Niewielu ludzi wie, że w tych okolicach na dużą skalę uprawia się także borówkę amerykańską. Prowadzący użyje obu rodzajów owoców do przygotowania ciekawych potraw. Na początek zrobi budyń z prażonymi jabłkami i borówkami. Potem będzie kasza z salsą z borówek i jabłek, a na koniec wędzona w dymie z siana kaczka z jabłkami i borówkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:15