Okrasa łamie przepisy: Pomorski król - ziemniak
W skrócie: | Okrasa jedzie do miejscowości Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Na miejscu Karol przygotuje m.in. talarki z młodą cebulą, boczkiem i jajkiem, a także zapiekankę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Okrasa jedzie do miejscowości Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Spotka się z Krzysztofem Korolewiczem, fanem i propagatorem jedzenia tych warzyw. Wbrew powszechnemu mniemaniu, ziemniaki są zdrowe, niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i składników mineralnych. W scenerii jesiennych wykopków i dymów z palonych łętów ziemniaczanych Karol przygotuje trzy potrawy - talarki z młodą cebulą, boczkiem i jajkiem, kopytka z kurkami i suszonymi pomidorami oraz zapiekankę z ziemniaczanego purée z kiszoną kapustą, dorszem i boczkiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 14 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 11:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Różne smaki wieprzowiny z grilla - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - wtorek, 16 września 12:00 i 3 późniejsze emisje