Okrasa łamie przepisy: Pomorski król - ziemniak
W skrócie: | Okrasa jedzie do miejscowości Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Na miejscu Karol przygotuje m.in. talarki z młodą cebulą, boczkiem i jajkiem, a także zapiekankę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 5 sierpnia za 13 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Okrasa jedzie do miejscowości Laski Koszalińskie w poszukiwaniu najlepszych ziemniaków. Spotka się z Krzysztofem Korolewiczem, fanem i propagatorem jedzenia tych warzyw. Wbrew powszechnemu mniemaniu, ziemniaki są zdrowe, niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i składników mineralnych. W scenerii jesiennych wykopków i dymów z palonych łętów ziemniaczanych Karol przygotuje trzy potrawy - talarki z młodą cebulą, boczkiem i jajkiem, kopytka z kurkami i suszonymi pomidorami oraz zapiekankę z ziemniaczanego purée z kiszoną kapustą, dorszem i boczkiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 23 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Jaja inaczej, czyli sękacz - magazyn kulinarny - dziś, 23 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - dziś, 23 lipca 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak leśnego karpia - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Czesława Miłosza - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - czwartek, 24 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - piątek, 25 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja