Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki
| W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| sobota, 6 grudnia za 13 dni |
13:50 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się w Bory Tucholskie, by przedstawić widzom unikatowy regionalny przysmak - grzybowniczki, czyli drożdżowe bułeczki z grzybowym nadzieniem. Farsz oparty na świeżych i suszonych grzybach, podsmażonej cebuli oraz prostych przyprawach idealnie uzupełnia delikatne ciasto. Grzybowniczki, wpisane na listę potraw tradycyjnych, od dawna są ważnym elementem borowiackiej kuchni, królując na stołach podczas rodzinnych uroczystości i wigilijnych kolacji. W programie Karol przygotowuje trzy oryginalne wariacje grzybowniczek: z ciasta drożdżowego z nadzieniem z suszonych owoców i suszonych grzybów; z ciasta śmietanowego z nadzieniem z duszonych w maśle borowików i jaj na twardo oraz kruchego ciasta grzybowego z farszem z twarogu, cebuli i suszonych śliwek, podane z pstrągiem smażonym w grzybowym maśle.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Brytyjska jagnięcina po polsku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 14:30
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z Zalewu Wiślanego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 14:25
