Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki

Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 6 grudnia
za 13 dni
13:50 TVP 1 (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa udaje się w Bory Tucholskie, by przedstawić widzom unikatowy regionalny przysmak - grzybowniczki, czyli drożdżowe bułeczki z grzybowym nadzieniem. Farsz oparty na świeżych i suszonych grzybach, podsmażonej cebuli oraz prostych przyprawach idealnie uzupełnia delikatne ciasto. Grzybowniczki, wpisane na listę potraw tradycyjnych, od dawna są ważnym elementem borowiackiej kuchni, królując na stołach podczas rodzinnych uroczystości i wigilijnych kolacji. W programie Karol przygotowuje trzy oryginalne wariacje grzybowniczek: z ciasta drożdżowego z nadzieniem z suszonych owoców i suszonych grzybów; z ciasta śmietanowego z nadzieniem z duszonych w maśle borowików i jaj na twardo oraz kruchego ciasta grzybowego z farszem z twarogu, cebuli i suszonych śliwek, podane z pstrągiem smażonym w grzybowym maśle.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także