Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. Czym był bigos naszych przodków? Można powiedzieć, że czymś w rodzaju gulaszu, z krojonych mięs, ryb czy raków, mocno doprawionych na kwaśno, ostro i słodko. Opowiadając o historii, kucharz przygotuje własne propozycje posiłku. Pojawi się bigos z kwaśnych ziemniaków i pieczonej karkówki wieprzowej, kolejny z białej kapusty, grzybów i wędzonego jesiotra, oraz korzenny z pieczonym jesiotrem i konfiturą z kwaśnych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zdrowy smak kiszonki - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Polskie jabłko - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Za króla Sasa łyżką kiełbasa - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na tropie polskich wędlin - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową (26/45) - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 18:40 i 1 późniejsza emisja