Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. Czym był bigos naszych przodków? Można powiedzieć, że czymś w rodzaju gulaszu, z krojonych mięs, ryb czy raków, mocno doprawionych na kwaśno, ostro i słodko. Opowiadając o historii, kucharz przygotuje własne propozycje posiłku. Pojawi się bigos z kwaśnych ziemniaków i pieczonej karkówki wieprzowej, kolejny z białej kapusty, grzybów i wędzonego jesiotra, oraz korzenny z pieczonym jesiotrem i konfiturą z kwaśnych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 7:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 8:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - niedziela, 3 sierpnia 17:10