Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 3 maja za 6 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 6 maja za 9 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. Czym był bigos naszych przodków? Można powiedzieć, że czymś w rodzaju gulaszu, z krojonych mięs, ryb czy raków, mocno doprawionych na kwaśno, ostro i słodko. Opowiadając o historii, kucharz przygotuje własne propozycje posiłku. Pojawi się bigos z kwaśnych ziemniaków i pieczonej karkówki wieprzowej, kolejny z białej kapusty, grzybów i wędzonego jesiotra, oraz korzenny z pieczonym jesiotrem i konfiturą z kwaśnych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 16:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja