Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Paryża
W skrócie: | Karol wyruszy do leśniczówki Paryż położonej niedaleko Sochocina. Według legendy w czasach napoleońskich stacjonujący tu francuscy oficerowie uznali, że jada się tu tak dobrze jak w stolicy Francji. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyruszy do leśniczówki Paryż położonej niedaleko Sochocina. Według legendy w czasach napoleońskich stacjonujący tu francuscy oficerowie uznali, że jada się tu tak dobrze jak w stolicy Francji. Nazwa Paryż przetrwała wieki, a dziś dobre tradycje kulinarne kultywuje żona miejscowego leśniczego, pani Anna. Widzowie poznają wszystkie zalety mięsa z kaczki. Karol przygotuje ją w trzech odsłonach. Pierwszą propozycją będą kacze uda marynowane w soli i czerwonym winie, zaś drugą pierś kaczki ze śliwkami, burakiem i siankiem z pora. Na koniec kucharz przyrządzi krem ziemniaczany z kaczką i opalonymi ziemniaczkami confit.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 28 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja