Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza
W skrócie: | Kucharz udaje się do Grudziądza i sięga do książki 'Nauka gotowania do użytku ludu polskiego'. Zainspirowany dawnymi przepisami, przygotuje bigos z kaczego mięsa, który udusi w kwasie chlebowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się do Grudziądza, miasta od wieków zamieszkiwanego przez Niemców i Polaków. Tym razem sięga do książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego", wydanej pierwotnie w 1915 roku. Karol Okrasa, zainspirowany dawnymi przepisami, przygotuje bigos z kaczego mięsa, duszonego w kwasie chlebowym. Następnie poda soczyste piersi kaczki z konfiturą z pomidorów na żytnich plackach. Trzecia potrawa przyrządzona zostanie na ruszcie razem z warzywami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 11:35 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 12:00 i 8 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 18 na 19 kwietnia 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 19 kwietnia 7:25