Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza
| W skrócie: | Kucharz udaje się do Grudziądza i sięga do książki 'Nauka gotowania do użytku ludu polskiego'. Zainspirowany dawnymi przepisami, przygotuje bigos z kaczego mięsa, który udusi w kwasie chlebowym. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| czwartek, 30 października dziś |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
| piątek, 31 października jutro |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się do Grudziądza, miasta od wieków zamieszkiwanego przez Niemców i Polaków. Tym razem sięga do książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego", wydanej pierwotnie w 1915 roku. Karol Okrasa, zainspirowany dawnymi przepisami, przygotuje bigos z kaczego mięsa, duszonego w kwasie chlebowym. Następnie poda soczyste piersi kaczki z konfiturą z pomidorów na żytnich plackach. Trzecia potrawa przyrządzona zostanie na ruszcie razem z warzywami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 12:00
