Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza
| W skrócie: | Kucharz udaje się do Grudziądza i sięga do książki 'Nauka gotowania do użytku ludu polskiego'. Zainspirowany dawnymi przepisami, przygotuje bigos z kaczego mięsa, który udusi w kwasie chlebowym. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się do Grudziądza, miasta od wieków zamieszkiwanego przez Niemców i Polaków. Tym razem sięga do książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego", wydanej pierwotnie w 1915 roku. Karol Okrasa, zainspirowany dawnymi przepisami, przygotuje bigos z kaczego mięsa, duszonego w kwasie chlebowym. Następnie poda soczyste piersi kaczki z konfiturą z pomidorów na żytnich plackach. Trzecia potrawa przyrządzona zostanie na ruszcie razem z warzywami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
