Okrasa łamie przepisy: Na huculskim szlaku
W skrócie: | Prowadzący przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali bywały ubogie. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 10 maja za 10 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
niedziela, 11 maja za 11 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabierze widzów do Stadniny Koni Huculskich w Regietowie. Tam przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali były zazwyczaj ubogie z uwagi na ciężkie warunki życia. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa. Najbardziej znanym huculskim przysmakiem była tzw. kulesza - mamałyga, czyli kaszka kukurydziana z bryndzą. Karol przygotuje trzy dania: placki ze śledziem i sosem z palonej papryki, gulasz z pokrzywy, pieczarek i kapusty oraz tatar z wołowiny z placuszkami z kaszki kukurydzianej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja