Okrasa łamie przepisy: Na huculskim szlaku
W skrócie: | Prowadzący przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali bywały ubogie. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabierze widzów do Stadniny Koni Huculskich w Regietowie. Tam przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali były zazwyczaj ubogie z uwagi na ciężkie warunki życia. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa. Najbardziej znanym huculskim przysmakiem była tzw. kulesza - mamałyga, czyli kaszka kukurydziana z bryndzą. Karol przygotuje trzy dania: placki ze śledziem i sosem z palonej papryki, gulasz z pokrzywy, pieczarek i kapusty oraz tatar z wołowiny z placuszkami z kaszki kukurydzianej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 19 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - dziś, 19 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wędzony twaróg - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 11:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Skarb mazurskich jezior - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 października 21:50