Okrasa łamie przepisy: Las - największa spiżarnia
| W skrócie: | Lasy to spiżarnia, do której sięgali już nasi przodkowie. Późną jesienią zbiera się grzyby, żurawinę czy topinambur. Karol Okrasa ugotuje m.in. gulasz z jelenia z suszonymi grzybami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| czwartek, 4 grudnia za 11 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
| piątek, 5 grudnia za 12 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Lasy to nasza największa spiżarnia, do której sięgali już nasi przodkowie. Późną jesienią zbiera się grzyby, a także żurawinę czy topinambur, czyli słonecznika bulwiastego. Karol Okrasa pokaże jak przygotować to warzywo. Pierwszą potrawą, jaką ugotuje kucharz, będzie zupa ze świeżych grzybów z serkiem kozim. Ponadto usmaży on jajecznicę ze świeżymi grzybami i z pieczonym topinamburem. Specjalnie dla leśników prowadzący ugotuje gulasz z jelenia, z czerwonym winem i suszonymi grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Brytyjska jagnięcina po polsku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 14:30
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z Zalewu Wiślanego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - wtorek, 25 listopada 14:25
