x
Okrasa łamie przepisy: Kuchnia płynąca winem

Okrasa łamie przepisy: Kuchnia płynąca winem

magazyn kulinarny Polska 2014   b.o.
W skrócie:Karol opowiada o sposobach wykorzystania wina. Bez niego trudno przygotować włoskie risotto czy boeuf bourguignon. Jego przepisy ocenia polski dziennikarz, znawca kuchni francuskiej.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol opowiada o sposobach wykorzystania wina w kuchni. Bez niego trudno przygotować choćby włoskie risotto, boeuf bourguignon, a także doprawić niektóre sosy czy desery. By udowodnić, jak wiele daje ono w kuchni przygotowuje łososia w sosie winno-owocowym z jabłkami i winogronami oraz policzki wołowe duszone w winie z warzywami, podane z szarymi kluskami z ziemniaków z wędzonym twarogiem i okrasą. Jego przepisy oceniają polski dziennikarz mieszkający w Paryżu, zajmujący się kuchnią francuską i winami, oraz jego kolega - francuski smakosz.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także