Okrasa łamie przepisy: Kuchnia płynąca winem
| W skrócie: | Karol opowiada o sposobach wykorzystania wina. Bez niego trudno przygotować włoskie risotto czy boeuf bourguignon. Jego przepisy ocenia polski dziennikarz, znawca kuchni francuskiej. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol opowiada o sposobach wykorzystania wina w kuchni. Bez niego trudno przygotować choćby włoskie risotto, boeuf bourguignon, a także doprawić niektóre sosy czy desery. By udowodnić, jak wiele daje ono w kuchni przygotowuje łososia w sosie winno-owocowym z jabłkami i winogronami oraz policzki wołowe duszone w winie z warzywami, podane z szarymi kluskami z ziemniaków z wędzonym twarogiem i okrasą. Jego przepisy oceniają polski dziennikarz mieszkający w Paryżu, zajmujący się kuchnią francuską i winami, oraz jego kolega - francuski smakosz.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 15:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 12:00
