Okrasa łamie przepisy: Kuchnia płynąca winem
W skrócie: | Karol opowiada o sposobach wykorzystania wina. Bez niego trudno przygotować włoskie risotto czy boeuf bourguignon. Jego przepisy ocenia polski dziennikarz, znawca kuchni francuskiej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 22 września za 13 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol opowiada o sposobach wykorzystania wina w kuchni. Bez niego trudno przygotować choćby włoskie risotto, boeuf bourguignon, a także doprawić niektóre sosy czy desery. By udowodnić, jak wiele daje ono w kuchni przygotowuje łososia w sosie winno-owocowym z jabłkami i winogronami oraz policzki wołowe duszone w winie z warzywami, podane z szarymi kluskami z ziemniaków z wędzonym twarogiem i okrasą. Jego przepisy oceniają polski dziennikarz mieszkający w Paryżu, zajmujący się kuchnią francuską i winami, oraz jego kolega - francuski smakosz.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta - magazyn kulinarny - dziś, 9 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Różne smaki barszczu - magazyn kulinarny - dziś, 9 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 9 września 19:05 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - środa, 10 września 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - środa, 10 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - środa, 10 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie - magazyn kulinarny - środa, 10 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - środa, 10 września 19:05 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 17:10