Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej
W skrócie: | Karol Okrasa rusza do miejscowości Uniejów, gdzie znajduje się uzdrowisko geotermalne. Przyrządzi m.in. zupę z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kapustą i marynowaną pierś z gęsi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Uniejów, gdzie znajduje się uzdrowisko geotermalne. Jeden z kucharzy miejscowego hotelu, pan Jacek Kaźmierczak, używa tej wody do gotowania. W kuchni wykorzystuje ją na kilka sposobów: kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby i wędzone śliwki, używa jej jako wody do zupy, oraz marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem Karola jest zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. Ostatnim daniem jest pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 7:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 16 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 16 na 17 maja 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 12:00