Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej
| W skrócie: | Karol Okrasa rusza do miejscowości Uniejów, gdzie znajduje się uzdrowisko geotermalne. Przyrządzi m.in. zupę z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kapustą i marynowaną pierś z gęsi. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Uniejów, gdzie znajduje się uzdrowisko geotermalne. Jeden z kucharzy miejscowego hotelu, pan Jacek Kaźmierczak, używa tej wody do gotowania. W kuchni wykorzystuje ją na kilka sposobów: kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby i wędzone śliwki, używa jej jako wody do zupy, oraz marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem Karola jest zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. Ostatnim daniem jest pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 7:05 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy wigilijne - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 14:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie dla strażaków - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 19:15
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - środa, 24 grudnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wigilijne tradycje - magazyn kulinarny - środa, 24 grudnia 10:05
- Okrasa łamie przepisy: Wigilijne ryby w nowej odsłonie - magazyn kulinarny - środa, 24 grudnia 10:35
