Okrasa łamie przepisy: Kuchnia łemkowska nad Odrą
W skrócie: | Karol Okrasa zabiera widzów w podróż kulinarną na Dolny Śląsk do gminy Rudna. Nad brzegiem Odry przygotuje potrawy inspirowane kuchnią łemkowska. Będą to kiesełycia oraz dorsz zapiekany z mastyłem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabiera widzów w podróż kulinarną na Dolny Śląsk do gminy Rudna. Trzydzieści procent mieszkańców stanowią potomkowie Łemków, którzy przybyli tu w końcu lat 40. XX wieku w ramach tzw. akcji Wisła. Oprócz skromnego dobytku przywieźli oni na te ziemie także rodzinne przepisy kulinarne, które są kultywowane do dziś. Nad brzegiem Odry prowadzący przygotuje dwie potrawy inspirowane kuchnią łemkowska. Będzie to kiesełycia - kwaśna zupa z zakwasu owsianego, oraz dorsz zapiekany z mastyłem, czyli rodzajem słonego budyniu, podany z aromatyczną z kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 8:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z łąki i z warzywnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja