Okrasa łamie przepisy: Kuchnia łemkowska nad Odrą
W skrócie: | Karol Okrasa zabiera widzów w podróż kulinarną na Dolny Śląsk do gminy Rudna. Nad brzegiem Odry przygotuje potrawy inspirowane kuchnią łemkowska. Będą to kiesełycia oraz dorsz zapiekany z mastyłem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabiera widzów w podróż kulinarną na Dolny Śląsk do gminy Rudna. Trzydzieści procent mieszkańców stanowią potomkowie Łemków, którzy przybyli tu w końcu lat 40. XX wieku w ramach tzw. akcji Wisła. Oprócz skromnego dobytku przywieźli oni na te ziemie także rodzinne przepisy kulinarne, które są kultywowane do dziś. Nad brzegiem Odry prowadzący przygotuje dwie potrawy inspirowane kuchnią łemkowska. Będzie to kiesełycia - kwaśna zupa z zakwasu owsianego, oraz dorsz zapiekany z mastyłem, czyli rodzajem słonego budyniu, podany z aromatyczną z kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10