Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach
| W skrócie: | Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa opowie o historii spożywania drobiu, zaprezentuje cytrynową zupę z kurczakiem, wywar, a także sałatkę z makaronem oraz mięso zapiekane w bakłażanie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa przybliży ciekawostki dotyczące spożywania drobiu w przeszłości, odwołując się do kultury szlacheckiej. Pokaże widzom, z jakich elementów składa tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części i jak przygotować dobry wywar na kurzym mięsie. Następnie zaprezentuje swoje pomysły kulinarne. Pierwszą propozycją będzie cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem. Druga potrawa to szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami. Na koniec kucharz przygotuje mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 8:20 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:50 i 2 późniejsze emisje
