Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach
W skrócie: | Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa opowie o historii spożywania drobiu, zaprezentuje cytrynową zupę z kurczakiem, wywar, a także sałatkę z makaronem oraz mięso zapiekane w bakłażanie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 25 września za 9 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 26 września za 10 dni |
7:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa przybliży ciekawostki dotyczące spożywania drobiu w przeszłości, odwołując się do kultury szlacheckiej. Pokaże widzom, z jakich elementów składa tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części i jak przygotować dobry wywar na kurzym mięsie. Następnie zaprezentuje swoje pomysły kulinarne. Pierwszą propozycją będzie cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem. Druga potrawa to szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami. Na koniec kucharz przygotuje mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zdrowa, polska wieprzowina - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 16 września 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - środa, 17 września 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta - magazyn kulinarny - środa, 17 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - środa, 17 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sandomierz pachnący serem - magazyn kulinarny - środa, 17 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - środa, 17 września 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - czwartek, 18 września 12:00