Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków
W skrócie: | Karol udaje się do miejscowości Proszowa w Kotlinie Jeleniogórskiej. Porównuje komponowanie muzyki z tworzeniem nowych smaków. Pierwszą jego propozycją są pieczone plastry rostbefu wołowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 28 sierpnia za 8 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 29 sierpnia za 9 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol udaje się do miejscowości Proszowa w Kotlinie Jeleniogórskiej. Stara się znaleźć odpowiedź na pytanie: czy tworzenie muzyki jest podobne do tworzenia nowych smaków? Okazją są odwiedziny człowieka, który zawodowo zajmuje się rekonstrukcją historycznych instrumentów i odtwarzaniem dawnej muzyki. Okazuje się, że wiele dawnych określeń muzycznych czy starych instrumentów ma kulinarne korzenie. Karol traktuje to jako inspirację do stworzenia dwóch nowych potraw. Pierwszą propozycją są pieczone plastry rostbefu wołowego w korzennej marynacie, podane na plackach z mąki razowej z dodatkiem kminku, w ziołowym sosie. Danie drugie to opiekany tatar z łososia doprawiony szczawiem i kolendrą, podany na podpłomykach z mąki razowej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje