Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich
W skrócie: | W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa odwiedzi Bory Tucholskie. Zatrzyma się w zajeździe Fojutowo. Przygotuje tutaj m.in. kopytka z majerankiem i botwinką w sosie z pieczonej w miodzie gęsi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedzi Bory Tucholskie. Zatrzyma się w zajeździe Fojutowo, położonym obok okolicznej atrakcji turystycznej, jaką jest zbudowany w połowie XIX wieku kanał Wielkiej Brdy. Latem jest to wymarzone miejsce dla kajakarzy. Z punktu widzenia kulinariów województwo kujawsko pomorskie to kraina gęsiny, a z kolei Bory Tucholskie słyną z dziczyzny i miodów. W zajeździe Karol przygotuje atrakcyjne potrawy, oparte o te regionalne produkty. Pierwsze będą kopytka z majerankiem i botwinką w sosie z pieczonej w miodzie gęsi. Druga propozycja to treściwa i aromatyczna zupa kajakarzy z kociołka, przyrządzona z łopatki jelenia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - czwartek, 15 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - czwartek, 15 maja 16:10