x
Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich

Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich

magazyn kulinarny Polska 2015   b.o.
W skrócie:W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa odwiedzi Bory Tucholskie. Zatrzyma się w zajeździe Fojutowo. Przygotuje tutaj m.in. kopytka z majerankiem i botwinką w sosie z pieczonej w miodzie gęsi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W tym odcinku Karol Okrasa odwiedzi Bory Tucholskie. Zatrzyma się w zajeździe Fojutowo, położonym obok okolicznej atrakcji turystycznej, jaką jest zbudowany w połowie XIX wieku kanał Wielkiej Brdy. Latem jest to wymarzone miejsce dla kajakarzy. Z punktu widzenia kulinariów województwo kujawsko pomorskie to kraina gęsiny, a z kolei Bory Tucholskie słyną z dziczyzny i miodów. W zajeździe Karol przygotuje atrakcyjne potrawy, oparte o te regionalne produkty. Pierwsze będą kopytka z majerankiem i botwinką w sosie z pieczonej w miodzie gęsi. Druga propozycja to treściwa i aromatyczna zupa kajakarzy z kociołka, przyrządzona z łopatki jelenia.

Twórcy (pokaż wszystkich)