Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich
W skrócie: | W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa odwiedzi Bory Tucholskie. Zatrzyma się w zajeździe Fojutowo. Przygotuje tutaj m.in. kopytka z majerankiem i botwinką w sosie z pieczonej w miodzie gęsi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 29 października za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 30 października za 12 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedzi Bory Tucholskie. Zatrzyma się w zajeździe Fojutowo, położonym obok okolicznej atrakcji turystycznej, jaką jest zbudowany w połowie XIX wieku kanał Wielkiej Brdy. Latem jest to wymarzone miejsce dla kajakarzy. Z punktu widzenia kulinariów województwo kujawsko pomorskie to kraina gęsiny, a z kolei Bory Tucholskie słyną z dziczyzny i miodów. W zajeździe Karol przygotuje atrakcyjne potrawy, oparte o te regionalne produkty. Pierwsze będą kopytka z majerankiem i botwinką w sosie z pieczonej w miodzie gęsi. Druga propozycja to treściwa i aromatyczna zupa kajakarzy z kociołka, przyrządzona z łopatki jelenia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - niedziela, 19 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - niedziela, 19 października 12:00