Okrasa łamie przepisy: Kozie sery w Ogrodzieńcu
W skrócie: | Karol Okrasa jedzie do Ogrodzieńca. Kozie sery i mięso należą do lokalnej tradycji kulinarnej. Przygotuje m.in. makaron z borowikami, dynią i kozim serem oraz placki z serem, pomidorami i szpinakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa rusza do Ogrodzieńca, malowniczej miejscowości położonej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Od wieków na tym górzystym terenie hodowano kozy, dlatego też kozie mleko i sery oraz koźlina stanowią ważny element lokalnej tradycji kulinarnej. Razem z szefową kuchni miejscowego hotelu porozmawia o serach kozich. W tym regionie produkuje się wiele ich odmian, niektóre dojrzewają nawet 4 lata, czyli dłużej niż sławny włoski parmezan. Na koniec kucharz przygotuje trzy dania z dodatkiem kozich serów. Rozpocznie od polędwicy z jelenia marynowanej w soli i cukrze oraz podanej z kozim serem. Następnie przygotuje makaron z borowikami, dynią i długo dojrzewającym kozim serem. Na koniec zaserwuje placki z ciecierzycy z kozim serem, pomidorami i szpinakiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - dziś, 2 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 2 czerwca 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 2 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 2 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - dziś, 2 czerwca 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowy polski kociołek - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - środa, 4 czerwca 7:00 i 1 późniejsza emisja