Okrasa łamie przepisy: Kozie sery w Ogrodzieńcu
W skrócie: | Karol Okrasa jedzie do Ogrodzieńca. Kozie sery i mięso należą do lokalnej tradycji kulinarnej. Przygotuje m.in. makaron z borowikami, dynią i kozim serem oraz placki z serem, pomidorami i szpinakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa rusza do Ogrodzieńca, malowniczej miejscowości położonej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Od wieków na tym górzystym terenie hodowano kozy, dlatego też kozie mleko i sery oraz koźlina stanowią ważny element lokalnej tradycji kulinarnej. Razem z szefową kuchni miejscowego hotelu porozmawia o serach kozich. W tym regionie produkuje się wiele ich odmian, niektóre dojrzewają nawet 4 lata, czyli dłużej niż sławny włoski parmezan. Na koniec kucharz przygotuje trzy dania z dodatkiem kozich serów. Rozpocznie od polędwicy z jelenia marynowanej w soli i cukrze oraz podanej z kozim serem. Następnie przygotuje makaron z borowikami, dynią i długo dojrzewającym kozim serem. Na koniec zaserwuje placki z ciecierzycy z kozim serem, pomidorami i szpinakiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - dziś, 21 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 21 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 21 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 14:50
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 7:30