Okrasa łamie przepisy: Konkurs na najlepsze piersi
W skrócie: | Karol Okrasa dzieli się trzema przepisami na potrawy z piersi drobiowych. Przygotowuje kurczaka z sosem z bazylii oraz z sałatką z czarnej soczewicy, a także piersi z gołębia w sosie winnym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnych latach różnorodność ptactwa na polskich stołach była dużo większa niż obecnie. Oprócz kurczaka, kaczki czy indyka do drobiu zaliczano też bażanty, kuropatwy, przepiórki i gołębie. Karol Okrasa dzieli się trzema przepisami na potrawy z piersi drobiowych. Przygotowuje piersi kurczaka z sosem z bazylii i orzechów pistacjowych oraz z sałatką z czarnej soczewicy, a także piersi z gołębia w sosie winnym, z puree selerowym i wątróbką z kaczki. Pokazuje też, jak przyrządzić pierś z kaczki z musem z pietruszki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10