Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów
W skrócie: | Karol zaprezentuje konfiturę z niedojrzałych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Kucharz ugotuje potrawy z jej dodatkiem - comberki jagnięce, lody z kawą zbożową oraz placki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 24 sierpnia za 7 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zaprezentuje oryginalny i rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Powstaje ona z niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Samo przygotowanie trwa około ośmiu dni, ale by nadawała się do spożycia, potrzeba jeszcze nawet kilku lat macerowania. O technice przyrządzania konfitury opowie specjalista. Karol natomiast ugotuje wyborne potrawy z jej dodatkiem. Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową oraz placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 7:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 17 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszona kapusta - zdrowie z beczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja