Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów
W skrócie: | Karol zaprezentuje konfiturę z niedojrzałych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Kucharz ugotuje potrawy z jej dodatkiem - comberki jagnięce, lody z kawą zbożową oraz placki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 21 czerwca pojutrze |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
poniedziałek, 23 czerwca za 4 dni |
21:50 | TVP ABC (z napisami) |
wtorek, 24 czerwca za 5 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
środa, 2 lipca za 13 dni |
7:00 | TVP Polonia (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zaprezentuje oryginalny i rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Powstaje ona z niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Samo przygotowanie trwa około ośmiu dni, ale by nadawała się do spożycia, potrzeba jeszcze nawet kilku lat macerowania. O technice przyrządzania konfitury opowie specjalista. Karol natomiast ugotuje wyborne potrawy z jej dodatkiem. Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową oraz placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 19 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 19 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 19 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:35 i 2 późniejsze emisje