Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów
W skrócie: | Karol zaprezentuje konfiturę z niedojrzałych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Kucharz ugotuje potrawy z jej dodatkiem - comberki jagnięce, lody z kawą zbożową oraz placki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 6 maja za 8 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zaprezentuje oryginalny i rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Powstaje ona z niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Samo przygotowanie trwa około ośmiu dni, ale by nadawała się do spożycia, potrzeba jeszcze nawet kilku lat macerowania. O technice przyrządzania konfitury opowie specjalista. Karol natomiast ugotuje wyborne potrawy z jej dodatkiem. Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową oraz placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - wtorek, 30 kwietnia 12:00