Okrasa łamie przepisy: Kaczka z octem i musztardą
| W skrócie: | Do końca XIX wieku każda polska gospodyni samodzielnie robiła ocet niezbędny do marynowania, konserwacji i doprawiania potraw. Karol Okrasa pokazuje, jak w domowych warunkach przygotować musztardę. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| wtorek, 18 listopada za 8 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
| środa, 19 listopada za 9 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jeszcze do końca XIX wieku każda polska gospodyni samodzielnie robiła ocet. Był on produktem pierwszej potrzeby nie tylko do marynowania i konserwacji produktów, ale też doprawiania potraw. Karol Okrasa odwiedza człowieka, który tworzy niezwykłe octy i musztardy według przepisów sprzed wieku. Mistrz kuchni sam pokazuje też, jak w domowych warunkach przygotować i doprawić musztardę.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Złota dynia na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia drwala - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 21:55 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na połów stynki - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 19:10 i 1 późniejsza emisja
