Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na kukurydzianym polu
(Gotowanie na kukurydzianym polu)
| W skrócie: | Mistrz kuchni jedzie do Sławęcic. Karol przygotuje pikantną kremową zupę z kukurydzy, kotleciki kukurydziane z grzybami i kwaśną śmietaną oraz gicz jagnięcą podaną na kukurydzianym purée. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Mistrz kuchni tym razem rusza do Sławęcic w województwie dolnośląskim, gdzie znajdują się wielkie pola kukurydzy. To warzywo przybyło do Europy z Ameryki Środkowej wraz z Krzysztofem Kolumbem w 1493 roku. Przed wojną znana była raczej na południowo-wschodnich kresach II Rzeczpospolitej. Karol w niezwykłej scenerii szumiących wielkich łodyg kukurydzy przygotuje trzy potrawy - pikantną kremową zupę z kukurydzy, kotleciki kukurydziane podane z grzybami i kwaśną śmietaną oraz gicz jagnięcą podaną na aromatycznym, kukurydzianym purée.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 14:25 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 12:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 17:10
