Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na kukurydzianym polu
(Gotowanie na kukurydzianym polu)
W skrócie: | Mistrz kuchni jedzie do Sławęcic. Karol przygotuje pikantną kremową zupę z kukurydzy, kotleciki kukurydziane z grzybami i kwaśną śmietaną oraz gicz jagnięcą podaną na kukurydzianym purée. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Mistrz kuchni tym razem rusza do Sławęcic w województwie dolnośląskim, gdzie znajdują się wielkie pola kukurydzy. To warzywo przybyło do Europy z Ameryki Środkowej wraz z Krzysztofem Kolumbem w 1493 roku. Przed wojną znana była raczej na południowo-wschodnich kresach II Rzeczpospolitej. Karol w niezwykłej scenerii szumiących wielkich łodyg kukurydzy przygotuje trzy potrawy - pikantną kremową zupę z kukurydzy, kotleciki kukurydziane podane z grzybami i kwaśną śmietaną oraz gicz jagnięcą podaną na aromatycznym, kukurydzianym purée.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 6 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - dziś, 6 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 6 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - dziś, 6 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja